Najwyższy czas na rozpoczęcie wyrobu tej świetnej nalewki, która jest doskonałym lekarstwem na kłopoty żołądkowe. Robi się ją pod koniec czerwca lub na początku lipca, kiedy orzechy włoskie są jeszcze nie dojrzałe. Składniki:
10-15 całych orzechów włoskich
0,5l spirytusu
0,4l wody mineralnej niegazowanej
kilka łyżek cukru
Całe zielone orzechy kroimy na plastry, zalewamy spirytusem i wodą w szklanym naczyniu(słoik). Odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie zlewamy przez gazę nalew, do orzechów dodajemy cukier i odstawiamy na dwa tygodnie,co jakiś czas wstrząsamy, aby cukier się rozpuścił.Następnie syrop odcedzamy i filtrujemy przez gazę.Dodajemy go do nalewu.Odstawiamy na 6 miesięcy, .Warto używać gumowych rękawiczek przy krojeniu orzechów, bo sok ciężko domyć.
czwartek, 1 lipca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Najnowszy Post
Zagotować wodę w szkle
Szklana butelka jest kolejną rzeczą w której w razie "w" można przegotować wodę, na pewno jest to zdrowsze niż użycie plastiku. D...
-
Wiadomo nie od dziś, że ostry nóż to podstawa w leśnej aktywności, przychodzi czas, kiedy to narzędzie trzeba będzie naostrzyć, tylko ...
-
Metody wymienione poniżej zabiją szkodliwe drobnoustroje , jednak nie usuną zanieczyszczeń chemicznych. Gotowanie : Daje prawie stu procent...
-
"Prawdziwi drwale dbają o swoje siekiery, jakby to była rodzinna pamiątka." František Alexander Elstner Przyszedł czas na ostrz...
-
Rozpalenie ognia (kiedy jest sucho) to nic trudnego, kiedy jest mokro nie jest dużo trudniejsze. Zaczynamy od rozpałki. Możemy wykorzys...
-
Wodę można zagotować w plastikowej butelce. Dlatego , że do stopienia „plastiku” jest potrzebna wyższa temperatura niż do zagotowania wody...
1 komentarz:
Znam orzechówkę . Wspaniała sprawa i dla zdrowia i dla kurażu .
Prześlij komentarz