czwartek, 1 lipca 2010

Orzechówka

Najwyższy czas na rozpoczęcie wyrobu tej świetnej nalewki, która jest doskonałym lekarstwem na kłopoty żołądkowe. Robi się ją pod koniec czerwca lub na początku lipca, kiedy orzechy włoskie są jeszcze nie dojrzałe. Składniki:
10-15 całych orzechów włoskich
0,5l spirytusu
0,4l wody mineralnej niegazowanej
kilka łyżek cukru
Całe zielone orzechy kroimy na plastry, zalewamy spirytusem i wodą w szklanym naczyniu(słoik). Odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie zlewamy przez gazę nalew, do orzechów dodajemy cukier i odstawiamy na dwa tygodnie,co jakiś czas wstrząsamy, aby cukier się rozpuścił.Następnie syrop odcedzamy i filtrujemy przez gazę.Dodajemy go do nalewu.Odstawiamy na 6 miesięcy, .Warto używać gumowych rękawiczek przy krojeniu orzechów, bo sok ciężko domyć.

1 komentarz:

Nomad pisze...

Znam orzechówkę . Wspaniała sprawa i dla zdrowia i dla kurażu .