piątek, 24 grudnia 2010

Suchary

Ten przepis sam wymyśliłem, po tym jak wykonałem suchary według przepisu z pewnej strony internetowej, który nie zakładał dodania do mąki spulchniacza ani tłuszczu i mało zębów sobie nie połamałem. Nie wiem na ile jest on zbliżony do przepisu na suchary które sprzedają w sklepach.

1kg mąki
100g masła bądź margaryny ( najlepiej o zawartości tłuszczu w granicach 80%)
2 proszki do pieczenia (30g)
1-2 łyżeczka soli
2-4 łyżeczki cukru

 Mieszamy na sucho mąkę, proszek do pieczenia,sól i cukier. Dodajemy roztopioną margarynę oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, o takiej konsystencji aby nie kleiło się do rąk ( mi najlepiej wyrabia się ciasto, w prostokątnej misce) . Jeśli dodaliśmy zbyt dużo wody, wystarczy dodać trochę mąki. Wodę należy dolewać etapami, zaczynamy od niecałej szklanki, wyrabiamy ciasto jak za sypkie dodajemy trochę wody. Kiedy już otrzymamy odpowiednią konsystencję ugniatamy jeszcze przez chwilę i rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Najlepiej podzielić sobie na mniejsze kawałki i rozwałkowywać .Ponieważ rozwałkowanie ciasta z kilograma mąki może być nieco problematyczne. Kroimy na prostokąty takiej wielkości jak nam odpowiadają i nakłuwamy je widelcem, aby powstały dziurki jak w herbatnikach czy krakersach. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni  na 30minut. Po połowie tego czasu przewracamy nasze suchary na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na dobę w ciepłym i przewiewnym miejscu aby wyschły całkowicie. Można zamiast tego zostawić na 2-3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

dzisiaj wypróbowałem przepis. wszystkim gorąco polecam. wyszło dużo lepiej niż dobrze ;)