Hubiak pospolity występuje głównie na brzozach i bukach, rzadziej na dębie, grabie, topoli, wiązie czy wierzbie. Aby można było go używać w połączeniu z tradycyjnym krzesiwem i krzemieniem trzeba go odpowiednio spreparować ( tylko część B-miąższ, nadaje się na hubkę, część A to zewnętrzna twarda skorupa, część C rurki).
Wycinam część B nie odrywając huby od drzewa , ścinam skorupę następnie wycinam miąższ.
Mocze przez 7 dni w moczu, do którego dodaje dość sporo białego popiołu z drzew liściastych ( nie należy przesadzać i robić papki), później płucze i kolejne 7 dni moczę w wodzie z dodatkiem popiołu z drzew liściastych. Po moczeniu, płukam i rozbijam.
Po wysuszeniu dziele na kawałki o bokach długości około 3cm, następnie „ mechacę” kawałki ( szczególną uwagę poświęcam krawędziom, na które będą padać iskry).
Po tym zabiegu hubka jest gotowa.
1 komentarz:
Ja robie inaczej i działa bardzo dobrze. Gotuje grzyb w wodzie z dodatkiem popiołu z drewna lub z dodatkiem rozdrobnionego węgla drzewnego.
Prześlij komentarz